torsdag 9 maj 2019

Årets Barnbild 2019

Jag var med och tävlade i Årets Fotograf som Svenska Porträttfotografernas förbund håller i. Och jag kom på en total 2:a plats i hela tävlingen med bara ett poäng från vinnaren! Dessutom fick jag Årets Barnbild! Det blev jag jätteglad för, det var en bild på min pojke och det var väldigt kul att den vann! Den är lite speciell med redigeringen och ljuset så jag visste inte om domarna skulle falla för den eller ej. Jag kom även på en andra plats i kategori Porträtt vilket också var väldigt roligt!

Jag gillar att tävla med mina bilder och fick Bronsplats i årets SM. Det är väldigt utvecklande och roligt. Det är bra att veta lite hur mina bilder tas emot, att se vad som är bra och vad man behöver jobba mer på. Detta gör mig till en bättre fotograf även för mina vanliga kundbilder. Att utvecklas och bli bättre och bättre hela tiden är viktigt för mig.

Jag vill inte bara ge mina kunder fina bilder, utan mitt mål har alltid varit att ge mina kunder något extra. Jag vill verkligen att kunden får minnen som speglar deras barn på bästa sätt. Det har varit en lång resa för mig att komma hit jag är idag och jag vet att jag har en väldigt lång resa framför mig också. Man blir aldrig fullärd, det är snarare så att ju mer jag lär mig ju mer inser jag att jag har så mycket kvar att lära och förstå.

Hur tar man en bra bild? Ja, det är ganska lätt, det tror jag de flesta kan fixa själva men att ta bilder med det där extra, det är desto svårare. Och det är ju därför man går till fotografen! Jag jobbar mycket med ljuset, utan fint ljus har du ingen bild som står ut. Det är så viktigt. Sen tycker jag att helheten är så viktig. Inget får sticka ut eller störa. Inget ska ta fokus från den som du ska porträttera. Det är så viktigt med kläder tex, de ska passa in i stilen och med personen. Sen är ju så klart färgskalan viktigt så att det blir en fin stämning i bilden. Ja, det är mycket att tänka på och inte heller lätt alla gånger. Barn gör ju inte alltid som man säger och det krävs mycket övertalningar och påhitt för att få barnen att göra det jag vill. Samtidigt vill jag inte styra dem för mycket heller. Det är en balansgång och de allra bästa bilderna är faktiskt de spontana.

Jag är så glad över att kunna ha detta som heltidsjobb och att få skapa dessa värdefulla minnen till mina kunder. Bilder betyder så otroligt mycket. Att ha förevigat sitt barn i olika åldrar är så värdefullt och något man kommer uppskatta hela livet!

Måste också bara poängtera hur otroligt viktigt det är med bildframställningen. När man kommit hit och fått så fina bilder så vill man ju även att resultatet blir fint, eller hur? Det är därför jag inte säljer digitala bilder som kund själv printar, det ligger så mycket kunskap och erfarenhet bakom. För det första så har kunden inte tillgång till mina fina produkter, det går helt enkelt inte att hitta dessa leverantörer som kund. Jag beställer av ett företag i Norge som heter Lundeby som vänder sig enbart till fotografer och de har en kollektion av de finaste produkterna på marknaden. Om du ser mina produkter så förstår du vad jag menar. Kvaliteten är fantastik. Och dessa bilder förtjänar att glänsa och hålla! För det andra så blir det mest att bilderna ligger kvar på datorn, har jag inte rätt? Så här hos mig får du helt färdiga produkter i handen, klara att hänga upp på väggen. Och vackra boxar och album som är fina även när barnen är stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar